2020.09.20.

vitéz Csizmadia József honlapja

A debreceni Csonkatemplomról kicsit másként

Kedves Olvasó!

.

A Csonkatemplommal, annak történetével igen sokan foglalkoztak eddig és teszik ezt mások ezután is. Nem is vállalkoznék velük versenyezni hozzá nem értő amatőrként. Alábbi gondolataim csupán az én látásmódomat tükrözik mindennemű tudományosságot nélkülözve, talán megéri Önnek is elolvasni. Ha megteszi, megköszönöm.

Úgy hozta szerencsém, hogy tagja lehettem annak a néhány fős társaságnak, akikkel bejárhattuk a Csonkatemplom sokak által nem ismert részeit. Köszönet jár érte a templom ezt biztosító személyeinek, akik elkísértek bennünket.

Titokzatos világ, amikor megnyílik egy ősi ajtó. Így éltem én meg ez alkalommal is, még akkor is, ha jó tíz évvel ezelőtt jártam már e helyeken. Öntöttvas csigalépcső vezet az első szintig.

DSC_3854Kisebb ajtóféle nyílás, mely mögött feltárul a templom padlása. Meglepődöm. Nincs szemét, galambok, meg a velük együtt járó kellemetlenség. Mintha fogadásunkra seperték volna fel az egész padlásteret, pedig jó néhány évvel ezelőtti felújítás után tettek itt rendet.

DSC_3473 DSC_3475 DSC_3476 DSC_3480DSC_3484 Szépen kirajzolódik előttünk a Csonkatemplom boltíves mennyezete felülről. Ősi gerendák, míves munkája korabeli szakinak, csak ámulok, miközben nem győzöm fotózni a látottakat. Csörlő szerű tekervények drótkötéllel néhol. Ezekkel lehet leereszteni szükség esetén a csillárokat, ha javításokat, vagy égő cserét szeretnének elvégezni.

DSC_3472Csoportunk egyik tagja, aki egyébként elismert szakembere városunk épített történelmének, hívja fel figyelmemet a padláson a torony részén látható egy alacsonyabb nyeregtető nyomaira, valamint a tűzfalon látható kerek ablakokra, és egy padlásajtó szerű most már befalazott egykori nyílásokra.

DSC_3493DSC_3491DSC_3494

Avatott szakemberként nem tud arról, hogy a templomnak lett volna a mostanitól pár méterrel alacsonyabb nyeregteteje. A tűzfal kerek ablakait sem láttuk még egyetlen korabeli rajzon, vagy fotón sem. Az előbb általam padlásajtónak nevezett kisajtó, egyetlen korabeli rajzon látható, amikor a Csonkatemplom mostani Piac utca felőli részén kerítés volt. Ezen a rajzon sejthető még a felette lévő kerek ablak is. A főbejárat mostani fogalmaink szerint hátul, a toronnyal ellentétes másik végén, a templom nyugati végén volt. Az ezen a rajzon ábrázolt padlásajtó szolgálhatott arra, hogy megközelítsék a templom padlását. Nem valószínű, hogy a csigalépcsőn jártak oda mindenkor elődeink, vagy hordták a cuccot a templom padlására. Ahogyan most visszanézem felvételemet erről, az előzőekben látható utolsó fotón láthatjuk, hogy közvetlenül a fal mellett van egy ferde gerenda, szinte átlósan az általam feltételezett padlásajtó előtt. Lehet, hogy megdőlni látszik az előbbi padlásajtós elméletem, vagy mégsem, mert ez a gerenda az ajtó nyílás befalazása után, a mostani tetőszerkezet kialakításakor kerülhetett ide? De ez sem igaz, mert egy alacsonyabb tetőszerkezet esetében ez a tűzfalrész kívül esett a tetőn. Még az is lehet, hogy a tűzfalat az alacsonyabb nyeregtető lebontása után építették, a mostani tető pedig még később készülhetett. Csupa bizonytalanság. Naponta sok ezren járunk a templom mellett, de “bokros” teendőink között eszünkbe sem jutnak ilyen régi dolgok. Hálás téma lehet egy templom történetét kutató számára.

Padlástérben általam teljesen ismeretlen célt szolgáló beépített gerendák is láthatók. Fogalmam sincs, hogy milyen célt szolgálhattak, pedig tettem már két téglát egymásra építkezés során. A következő felvételen az alsó gerendára gondolok.

DSC_3492Tovább indulunk a toronyban felfelé. Itt már deszka lépcsős feljárat van. Egyszerű, nem túl díszített ács, talán asztalos munka, de a célnak megfelel. Kapaszkodunk a korlátban és az azt tartó oszlopokban. Egyszerű, de látszik az akkori szakemberek igényessége.

DSC_3829 DSC_3830DSC_3505DSC_3832 El nem tudom képzelni, hogy milyen sokan kellett, hogy e lépcsőket járják, hogy azok ennyire megkopjanak, mint amennyire ez látszik rajtuk. A templomnak e része soha sem volt közforgalmú. Tudjuk, hogy volt itt valaha tűzfigyelő szolgálat is, a harangokhoz, a toronyórához is fel kellett járni néha, de ennyiszer, hogy így megkopjanak a fa lépcsők, szinte hihetetlen.

Ballagunk felfelé, megállunk néha nem csak azért, hogy felvételeket készítsünk, hanem azért is, hogy pihenjünk egyet, mert nem vagyunk hozzászokva a lépcsőzéshez. Árulkodnak a falak, vakolt és vakolatlan felületek. Újabb kérdés merül fel a következő felvételen láthatók kapcsán.

DSC_3835Mintha azt feltételezhetnénk, hogy korábban vezetett a magasba egy másik lépcsőzet, mely miatt kimaradt a fal vakolása, nem sokkal a mostani lépcsőket tartó gerenda alatt. Erre is magyarázat kellene.

Következő szintre érkezünk. Láthatóan régi, most már nem működő toronyóra kissé hiányosan, de megvan.

DSC_3509

Megyünk tovább, a harangokhoz érkezünk. Pontosabban egy harang van jelenleg a Csonkatemplom tornyában. Ez az a szint, melyen – a torony külső képét tekintve – a toronyóra alatti legnagyobb, boltíves ablakok vannak.

DSC_3528Itt is robusztus, gondosan ácsolt tartószerkezet, mely eredetileg két harangot tartott. Mostanára egyik sincs meg.

DSC_3543 DSC_3545DSC_3546 Nem vezet lépcső, de felmászom a harang tartó szerkezet tetejére. Jól beleverem fejem a boltíves mennyezetbe, de megéri.

DSC_3567

Innen látható ugyanis az a rész, ahol egykor a harangokat tartó “csapágyszerkezet” van. Lehet, hogy nem pontos az elnevezés, de most ezt találtam ki.

DSC_3557 DSC_3559 DSC_3560DSC_3562 Látható e felvételek egyikén, hogy mennyire sietősen kellett leszerelni a régi harangokat, mert az egyik fából készült tartószerkezete mos is ott van, helyéről kibillentve, harang nélkül árválkodik. A mostani harang a régi mellé szerelt “csapágyszerkezeten” nyugszik, mint látható. Már-már az, az elvetemült gondolat fordul meg fejemben, hogy egy újabb harang gond nélkül visszakerülhetne erre a tartóra. De azonnal kijózanodom, hol élek amikor ilyesmi jár a fejemben. Én 2014-ben élek, és bánatos vagyok amikor ilyen gondolatok magasságos hivatalosságok fejében nem fordulnak meg. Bizonyára ők még nem verték be fejüket a harangtér plafonjába, mint én, amit előbb megjegyeztem. De tartok tőle, hogy nem is fogják, harangok pótlása meg ezért eszükben sem jut!

Innen láthatom a jelenlegi harang feliratát, mert eddig nem tudtam jól lefotózni. Így olvashatjuk:

“ISTEN DICSŐSÉGÉRE

KÉSZÍTTETTE

A DEBRECZENI REF. EGYHÁZ. 1911.”

DSC_3573Ebben a “harangtérben” láthatunk még néhány, mostanára használaton kívüli szerkezetet. Amit én felfedeztem, az egy fából készült zászlótartó rúd. Soha nem emlékszem arra, hogy olyan rajzot, vagy fotót láttam volna amelyiken zászlót látnánk a harangtér ablakából kilógatva. A rúdja megvan, akár ismét használható lenne jeles alkalmakkor.

DSC_3542Lépcsőzés, a következő szintre érünk. Ott vagyunk, ahol a torony képét látva a toronyóra alatt minden oldalon két-két négyszögletes ablak van. Itt teljesítettek szolgálatot anno, a tűzfigyelők.

Deszkaszekrényben középen egy másik használaton kívüli toronyóra. Vasöntvényén 1931-es dátum olvasható. Míves darab, de mostanára már nem működik. Lényeg, hogy megvan!

DSC_3581 DSC_3583DSC_3598 Kopott falépcsőn a toronyórák szintjére érünk. Kattog fényképezőgépem, mint eddig. Ósdi falak, de nincs időm megfejteni némely épületrész rendeltetését.

DSC_3601 DSC_3602 DSC_3603

Az utolsó felvételen azért kirajzolódni vélem a torony bástyarészének alapját.

Középen a mostani órákat működtető szerkezet. Évtizede itt jártamkor a középső szerkezetet letakaró, most annak jobb oldalán hagyott ládika, akkor még a helyén volt.

DSC_3606Sokan hagyták névjegyüket a toronyban, de nemcsak ott, hanem a templom padjain is. Azért azt nem értem, hogy hogyan olvasható ezek között 2014. dátummal megjelölt felírat is, amikor alig tudtuk elérni, hogy ide juthassunk. Véletlenül sem akarunk kárt okozni, elítélem mások ilyen cselekedetét.

DSC_3604Láthatunk itt üszkös, kormos falakat nem múltak el nyomtalanul egykori tűzvészek. Feltűnt nekem, hogy valamikori “szakik”, pontosabban hozzá nem értők képesek voltak meggyengíteni azt a laposvas szerkezetet, mely a torony mechanikai szilárdságát is szolgáltatják, azzal, hogy kivágtak a laposvasakból egy darabot azért, hogy az órák mutatóit működtető rudat odaszerelhessék. Csak abban bízom, hogy ezek a vasak rendeltetésében nincs igazam, és nem a tornyot tartják össze. alábbi felvételeken ez is látható:

DSC_3610 DSC_3614

És akkor a “szaktudásnak” azért nincs határa, amikor az órák boltívének záróköveibe véste be nagy okos “szakemberünk” valamikor a villamos elosztó dobozt.

DSC_3619A torony tetejére érünk. Talán igaza is lehet a templom vezetésének, hogy nem enged ide nagyszámú látogatót. A torony tetőszigetelése nem kimondottan járó felület. Gumiszerű szigetelés könnyen megsérülhet, ha rajta járkálunk kemény cipőtalpunkkal. Az itt készült fotóimból néhány a következőkben. A többi pedig megtekinthető ide kattintva.

DSC_3632DSC_3623DSC_3622DSC_3690DSC_3714 Lejöttünk a toronyból. Több felvételt készítettem a templomban, de most ezekkel nem untatom Önt Kedves Olvasó. E felvételeket ide kattintva megtekintheti. A templomban bárki, bármikor fotózhat belátása szerint.

Van azért még egy téma amit feltétlenül szeretnék megemlíteni, mégpedig az orgonát. Annak felújításához fogtak korábban. Jelenlegi állapotáról látható a következőkben néhány felvételem. A többi ide kattintva látható.

DSC_3884 DSC_3886 DSC_3887 DSC_3890 DSC_3893 DSC_3901 DSC_3902 DSC_3904 DSC_3911 DSC_3913 DSC_3914 DSC_3924 DSC_3945 DSC_3953 DSC_3971

.

Szeretném hinni, hogy ez az orgona még megszólal valaha!

.

Debrecen, 2014. augusztus 3.

.

Tisztelettel lejegyezte vitéz Csizmadia József

.

.

Kedves Olvasó!

.

Az előző bejegyzésem óta eltelt jó négy év. Amikor írtam, véletlenül sem gondoltam volna, hogy a szóban forgó orgona ilyen hamar meg fog szólalni, valamint ennek az ünnepélyes pillanatnak tanúi lehettek a hívők 2018. Karácsony első napján.

Hallatlan elismerés és köszönet jár érte mindazoknak akiknek köszönhető a debreceni Kistemplom orgonájának felújítása.

.

Debrecen, 2018. december 26.

.

vitéz Csizmadia József