Tisztelt honlap Látogató!

 

Ahogyan honlapom néhány anyagából kiderülhet szeretek minden olyan helyre eljutni, mint közvetlen családtagjaim szokták mondani, “ahova normális ember nem vágyik”.

Városunkban jelenleg folyik az Árpád téri református templom tornyának, -sajnos nem egészének- felújítása. Rég várom felállványozását, ami a napokban elkészült. Erre az állványra mehettem fel.

Ha jól számoltam huszonnégy szintes állványzatot építettek a kakasig. Létra vezet egyik szintről a másikra.

Csak emlékeztetőül mutatom korábbi fotómat a templomról:

 

Következő felvételek pedig most készültek:

 

Felértünk a kakasig.

 

Megdöbbenek amikor látom, hogy több helyen átlőtték egykor a kakast. “Jó szórakozás” lehetett. Elítélem.

Íme tessék nézni ezeket a fotókat, amilyeneket eddig még nem láttam:

 

Kerestem olyan golyó ütötte sebet, melynek megtalálható a lövedék becsapódási és távozási helye. Találtam többet is, de az a legszemléletesebb, mely lyukakon átnézve látszik, hogy honnan lőhettek a kakasra.

A következő felvételen az Árpád tér, Kassai út sarka látható ahol állhatott a lövést leadó “lövészbajnok”.

 

A lyukon át fotózva így lehet ezt látni:

 

Felhívom a figyelmet arra is, hogy a lövedékek okozta sebeken kívül a kakasunk igen jó állapotban van. Mintha nemrég festették volna le, pedig gyanítom, hogy évtizedekkel ezelőtt lehetett, amikor festésére sor került. Azt is szeretném figyelmébe ajánlani, hogy milyen szakszerű munkát végzett bádog kakasunk készítője. A kakas testén áthaladó villámhárító rúdját milyen aprólékos munkával kidolgozva veszik körbe például a kakas lábai. Dicséretes szakmunka, kár, hogy nem tudom alkotójának nevét, de ha sikerül kiderítenem mindenképpen ide írom nevét.

Azt sem tudom, hogy mikor került a kakas a toronyra, mert láttam olyan korabeli felvételt a templomról, hogy még nincs kakas  a hegyében. Van még mit kiderítenem.

És akkor a városról készült felvételeim, melyeket a kakas mellől fotóztam:

 

 

Következőkben az állványon állva készítettem néhány felvételt:

 

 

Ha már ott jártam, sikerült a toronyban is készíteni néhány felvételt:

 

Előző felvételen alul középen látható az egyik erkély ajtó belülről. Az ajtó mellett és fölötte boltíves ablakok voltak valamikor melyeket befalaztak. Most csak az ajtó mellett két oldalt látható négyszögletes lyuk látszik.

Az építésvezető elmondása szerint, e befalazott ablakokat kibontják, és eredeti állapotába állítják vissza, amikor ezeken zsalugáterses ablakszárnyak voltak. Soha nem tudtam.

Szerencsére e régi zsalugáteres ablakok ott vannak a toronyban, mint az alábbi fotón látható:

 

Hogy minden ablak megvan-e, és, hogy ugyanezek kerülnek-e vissza azt nem tudom, de bizonyára jól teszik, amikor az eredeti állapot visszaállítására törekszenek.

A harangtérben láttam egy érdekességet, amit eddig szintén nem tudtam. A kívül hosszú ablakoknak látszó ablakok belülről egy hagyományos rolóval lezárhatók voltak. Ilyen rolót gyermekkoromban nagyon sok bolt ajtaján, kirakatán láttam. Nem is emlékszem, hogy láthatunk-e még ilyeneket:

 

A harang pedig így néz ki:

 

 

A harang felirata a következő:

ÖNTETETT ISTEN DICSŐSÉGÉRE. 1912.

KÖLTSÉGÉHEZ HOZZÁJÁRULTAK:

ÖZV. BÁLINT SÁNDORNÉ 2000 KORONÁVAL

KŐRÖSSY JÁNOS ÉS NEJE 1000 KORONÁVAL

SZAKÁCS ANDRÁS 400 KORONÁVAL.

ÖNTÖTTE EGRY FERENTZ KISGEJÖCZÖN

 

Honlapomon máshol már bemutattam. Így hallhattuk a harangszót a toronyban. Tessék meghallgatni fiam felvételét!

 

 

Tudnunk kell még, hogy a jelenlegi felújítást a Dryvit Profi Kft. végzi.

 

Látva az eddigi fényképeket azt hiszem, hogy ezek bizonyíthatják, hogy valóban nagy szükség van erre a felújításra.

De hogyan is fogja ezt megoldani a kivitelező cég? Jár a fejemben.

Láttam egy tervrajzot a templom ajtajára kifüggesztve amikor indultunk az állványzaton fel a kakasig. Találtam itthon egy korabeli fényképet a templomról, ami itt látható és alap lehetett egy hasonló felvétel a mostani felújítás tervezéséhez.

 

A felújítás után a templom, pontosabban jelenleg sajnos csak a torony, – mivel a teljes felújításra nincs pénz (?!) -, visszakapja valamikori külső arculatát, szabálytalan mintázatú kváderes homlokzatfelületét. Úgy gondolom, hogy ismét szép lesz, ha az alábbi terv szerint elkészül:

 

 Hogy én ott voltam, ott lehettem, bizonyíthatják a következő felvételek, melyek közül az elsőt Keczán Attila, a másikat munkatársa készítette:

 

 

Ez úton is köszönöm Keczán Attila építésvezetőnek, a Cég munkatársának, hogy lehetővé tette számomra a fotózást. Talán másoknak is szolgálhattam ez által új információkkal.

 

 

Kedves Olvasó, köszönöm érdeklődését!

 

Debrecen, 2015. augusztus 29.

 

vitéz Csizmadia József

 

 

 

Torony felújítás után:

Tisztelt Olvasó!

 

Úgy jártam, mint a bűnöző, aki visszatér a tett színhelyére. Az Árpád téri Református Templom tornyának felújítása befejeztével az állványok lebontása után alig vártam, hogy eltűnjenek a ködös, füstös napok, tiszta időben lefényképezhessem a felújított tornyot.

Visszatértem és örömmel tapasztaltam, hogy véleményem szerint ez a felújítás jól sikerült. Visszakapta a torony egykori arculatát, melyet mi debreceniek azért nap mint nap láthatunk. De gondoljunk csak bele, hogy vannak azért a világban olyan honfitársaink, akik legfeljebb az internet jóvoltából láthatják városunk nevezetességeit, eredményeit, törekvésünket a régi hagyományok ápolása ügyében végzett munkánk eredményét. Ehhez szeretnék a magam módján hozzájárulni azzal a reménnyel, hogy honlapom látogatóinak határainkon túl, talán a tengeren túl is megmutassam, hogy milyen szépen megújult az Árpád téri templom tornya.

Szeretném, ha odafigyelnénk az egykori magyar szakemberekre és utódaikra, akik igyekeznek legjobb tudásuk szerint szakmájukban megmutatni tudásukat, hiszen a mai “szakik” is tudnak azért szépet alkotni. Mostani összeállításomban utalok majd néhány szép teljesítményükre.

Így néz ki a templom homlokzata:

 

A következő képen látható az erkélyek korlátai sarkán álló, nem igazán tudom nevén nevezni azokat a bábukat, melyek az utóbbi évtizedekben nem voltak láthatók, de egykor hasonlóan díszítették ezeket a korlátokat, mint ma.

 

A felújítás során kicserélték a torony bádog tetejét, sőt a régi lebontása után több helyen cserélni kellett a lemez alatti deszka fedés tönkrement elemeit is.

A mostani munkák során kibontották az erkély feletti, korábban befalazott ablakokat is. Egykor ott fém lambériás ablakok voltak. Szerencsére az akkor kibontott ablakokat a toronyban hagyták. Bemutattam az erről készült felvételeket korábban. A koszban, galamb ürülékkel szennyezett rozsdás zsalugátereket homok fúvással sikerült letisztítani, néhány hiányzó lemezt pótolni, ezzel visszanyerte régi arculatát a toronynak e része is. Most fóliával letakarták, a fényképen láthatóan, azért, mert a torony belső vakolási munkálatait végzik, de annak befejeztével eredeti formájában láthatjuk majd.

Mi lett a kakas átlőtt “sebeivel” kérdeztem Keczán Attilát, a most befejeződött felújítás építésvezetőjét.

A munka során kiderült, hogy szerencsére a kakas rézlemezből készült, ezért nem tette tönkre a rozsda. Az átlövések lyukait sikerült úgy eltüntetniük, hogy nemigen látszik az meg. Az átlőtt lyukaknál a töltény okozta lemez deformálódásokat visszaegyengették és egy műgyantával, hálós megerősítéssel sikerült a sérüléseket befedni, majd lefestették a kakast.

 

A kakas lába alatti gömböt igen fényesnek látom, jegyeztem meg Kezcán úrnak. Az a gömb viszont vaslemezből volt korábban, ami igencsak elrozsdásodott. A gömböt kicserélték, válaszolta.

Körbe járom a templomot fényképezőgépemmel, a torony Keleti oldala így néz ki:

 

Az óratornyok órái jelenleg mutatók nélkül láthatók. Kérdezem Kecán Attilától, hogy azokkal mi lesz?

Ezek, mármint a toronyórák felújításának fedezésére pályázatot nyújt be az egyház, ahogyan ő tudja. Ha sikerül pénzt szerezni erre, akkor mindenféle digitális vezérlésű csudamicsodát építenek majd be, hogy az összes óra rádióvezérelt jellel mutathassa a pontos időt.

 

Ha már az előbb az óratornyokat emlegettem, had hívjam fel az érdeklődők figyelmét ezekre, melyek tetőfedését különleges méretű palákkal oldották meg elődeink. Az elmúlt évtizedek alatt ez is tönkrement, cserélni kellett a palatetőt. Ebben nem csak az jelentett problémát, hogy egyedi méretű pala kellett hozzá, hanem a ma érvényes azbesztmentes technológiának eredményeként igen nagy nehézséget okozott a pala beszerzése, de megoldották. Viszont ennél is nagyobb nehézséget okozott a felújítási munka során a palatető díszítése, az anyagában fehér színű pala beszerzése. Belgiumból kellett hozatni, mondta el Keczán úr.

 

Amikor a nyáron, a felújítás kezdetén a torony állványin jártam, láttam, hogy az épület-bádogos szerkezetek is igen elhasználódott állapotban voltak. Ezzel szemben most nagyon szépen díszítik a tornyokat. Hogyan csinálták, kérdeztem rá az építésvezetőre.

Sikerült megkeresniük ehhez értő szakembereket, akik e díszítéseket újból elkészítették. Tessék csak megnézni, hogy milyen szépek ezek a buzogány-szerű csúcsdíszek, de biztosan nem így nevezik ezeket a szakemberek. Dicsérem a mai “szakik” keze munkáját, mint bevezetőmben utaltam erre. Szeretnék eljutni műhelyükbe, hogy tudásuk titkaiba betekinthessek. Talán Keczán úr segítségemre lehet ebben.

A Kassai út elején lévő zebráról így néz ki a templom, mint ahogyan a következő fényképen láthatjuk:

 

A következő felvételt körülbelül arról a helyről, a Kassai út elejéről készítettem, ahonnan egykor a “bátor lövészbajnok” rálőtt a kakasra, átlőtte azt. (Erről látható fénykép korábban, fentről, a kakastól.) Bízom abban, hogy ilyenre többé soha sem kerülhet majd sor.

 

A templom és a torony Nyugati oldala:

 

És közel innen a következő fényképeket készíthettem:

 

Örülök, hogy büszkén, sérüléseit “begyógyítva” hirdetheti a “kokasos templom” – mint korábban nevezte egyik ismerősöm ezt a templomot -, kakasa a református egyház eszmeiségét, városunk egyik büszkeségét, a felújítást végző cég keze munkája eredményét.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Különös tekintettel köszönöm, ha időt áldozott arra, hogy fenti összeállításomat megtekintette.

Ajánlom figyelmébe a debreceni Árpád téri református templom honlapját!

Illetve a következő honlapok is tartalmaznak sok információt akár a templomról vagy a harangöntőről.

 

Debrecen, 2015. december 31-én, 20:50-kor

 

Köszönöm: vitéz Csizmadia József

 

 

 

Kedves Olvasó!

 

Jóval előző bejegyzéseim után tartunk az időben, amikor olvashattunk, hallhattunk már többször híreket az Árpád téri templom további felújításáról. Természetesen örülök e fejleménynek azzal a reménnyel, hogy hamarosan egy teljesen felújított templom lehet városunk büszkesége.

A felújítás jelenlegi, legújabb tudósítása látható itt. Látványosan bemutatja, hogy milyen szép is volt, lett például a tetőszerkezet.

 

Debrecen, 2017. szeptember 5.

 

vitéz Csizmadia József