Csapatünnepség a névadó tiszteletére

a MAGYAR HONVÉDSÉG 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁRNÁL

 

A korábbi évekhez hasonlóan a mai napon is megemlékezett névadójáról a nevét viselő debreceni alakulat.

Bocskai István a hajdúk élén az akkori győztes csatái után 1604.  október 15-én vonult be Debrecenbe. Majd 1605. április 17-én a szerencsi országgyűlés Magyarország és Erdély fejedelmévé választotta.

Erre is emlékezetek ma az alakulat ünnepségén megjelentek, többek között Dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke társaságában több egykori parancsnok, és az alakulat mai személyi állománya.

DSC_0961

DSC_0968

 

Az ünnepség a laktanya alakuló terén felsorakozott katonák előtt zászló adományozással kezdődött, mely alkalomból Polyák András alezredes, a HTBK. DSZ. elnöke zászlót adott át a Bocskai Angyalai Hajdúcsapat Hagyományőrző Egyesület vezetőjének, Magyar István alezredesnek.

DSC_0972

DSC_0975

 

Az adományozott zászlóra Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője zászlóanyaként kötött szalagot.

DSC_0985

 

Majd kitüntetések, emléktárgyak átadására került sor.

DSC_1030

DSC_1056

 

Az alakulótéri ünnepség az alakulat katonáinak díszmenetével fejeződött be, mellyel a jelenlegi és egykori parancsnokaik előtt tisztelegtek a dandár katonái, zászlóik után feszes vigyázzmenetben.

DSC_1106

 

Fotó kiállítás megnyitójával folytatódott az ünnepségsorozat, ahol a Bocskai Angyalai Hajdúcsapat Hagyományőrző Egyesület vezetője mutatta be a tevékenységüket megörökítő felvételeket.

DSC_1207

DSC_1213

 

Ez után egy bensőséges, szűk körű találkozóra került sor a dandár múzeumának előterében a jelenlegi és egykori parancsnokok és a dandár fiatal tisztjei között. Az egykori parancsnokok között Dr. Benkő Tibor vezérezredes, jelenlegi vezérkari főnök, Végh Ferenc nyá. vezérezredes, Szirony György nyá. ezredes, és Matuz István nyá. ezredes tartott személyes emlékeiket is felidéző érdekes előadást a megszűnt Varsói Szerződés utáni, NATO csatlakozást megelőző átmeneti, majd a tényleges csatlakozás utáni katonapolitikai, katonatörténeti eseményekről.

DSC_1269

DSC_1276

DSC_1280

DSC_1289

 

Én, e sorok írója civilként, a HTBK. DSZ. tagjaként nagy figyelemmel hallgattam az előadásokban túl a katonai dolgokon az egyes korábbi parancsnokok személyes emlékeiről szóló gondolatokat.

DSC_1262

 

A felidézett események többnyire egykorúak azon fiatal tisztekkel, hadnagyokkal, főhadnagyokkal, akiknek szólt e rendezvény. Magam előtt látom mai fiatal tisztjeinket amikor évtizedek múlva esetleg felidézik a ma hallottakat főtisztként, tábornokként.

Kívánok ehhez Nekik sok sikert, erőt egészséget, magánéletükben sok boldogságot!

Ezek mellett más rendezvényeken is ünnepeltek, emlékeztek a dandárnál névadójukra.

 

Debrecen, 2014. április 25.

 

vitéz Csizmadia József a HTBK. DSZ. tagja