.

Tisztelt Olvasó!

 

Lehetőséget kaptunk arra, hogy Debrecen és Pallag között álló TV adótoronyban tehettünk látogatást. A város magasabb pontjáról amikor láttam korábban ezt a TV tornyot, mindig az járt az eszembe, hogy oda azért fel kellene menni.  Természetesen egyebek mellett látogatásunk fő mozzanata volt az, hogy felmenjünk a toronyba. Hát itt vagyunk. A tornyon van néhány “erkélyszint”, de mégis a betonépítmény teteje volt, ahova fel akartunk jutni. Így is történt.

 

Összehasonlítva a város magaslatairól készített fotózással, itt azért igen messze van a város. Az enyémnél nagyobb képességű felszerelésre lenne szükség ahhoz, hogy innen látványos fotókat készítsek. Szép, de párás időjárás volt, ami a fotózás szempontjából nem volt ideális, én azért próbálkoztam.

 

 

Nem jó a felvétel, de érdekes, hogy innen mennyivel kisebbnek látszik városunk néhány meghatározó épülete. Akinek van türelme, megkeresheti a háttérben balról jobbra haladva a Verestemplomot, Erőmű kéményeit, Szent Anna templomot, Fórumot, 24 (22) emeletes lakóházat, az alig látható Csonkatemplomot, Nagytemplomot és előtérben a Stadiont meg a Nagyerdei Víztornyot.

Nagyon sok antenna, megannyi érdekesebbnél érdekesebb szerkezet mely látványos lenne, de ezt most kihagyom. Azokat nem fotózhattuk.

Megörültem annak, hogy az úgymond “bátrabbak” felmehessünk a torony tetején lévő, már daruszerű rácsos szerkezet tetejére.  Onnan fotóztam körbe a messzeséget. A TV toronytól megközelítőleg Északra esik Hajdúhadház. Az ottani két tornyú templom látszik az első felvételen. És innen indulva az óramutató járással megegyezően készültek további felvételeim, melyeket ide kattintva láthat.

 

Az előző fotón látható létrákon lehetett felmászni ide:

 

Ez a kinagyítás már igen rossz minőségű, de nem véletlenül hozom ide. A jobb oldalon van egy antenna, melynek végén hiányzik annak a felső eleme. Ez látszik nagyjából derék magasságban, amikor ezt a fényképet onnan készítettem:

 

Végül engedje meg Kedves Olvasó, hogy visszatérjek régi mániámhoz és megmutassam a Dobozi lakótelepen lévő víztorony tetejéről fotózva így néz ki a nem is olyan alacsony Pallagi TV torony. Nem csoda, hogy rég vágyódtam arra, hogy annak legfelső pontjára felmehessek. Köszönöm ezt a lehetőséget.

 

 

Ennyiben tudtam beszámolni, ha érdeklődéssel volt iránta, azt tisztelettel megköszönöm.

 

Debrecen, 2021. január 5.

 

 

vitéz Csizmadia József