.

Kedves Látogató!

 

Előzetesként csak annyit engedjen meg nekem megemlíteni, hogy évtizedeken keresztül fotóztam kisfilmes gépekkel. Amikor számomra elérhető áron lehetett digitális fényképezőgépet vásárolnom, vettem egyet, majd később egy másikat. Örömmel használtam mindkettőt, de mindig egy Nikonról álmodoztam. Hatásosak voltak a reklámok, csillogó-villogó prospektusok. Megvehettem egy Nikon D80-as fényképezőgépet. Örültem neki, és “háztartási” felhasználóként fotózgattam vele.

Örömöm csak akkor hagyott alább, amikor “Err” hibával leállt gépem, a garancia idő lejárta után.

Az elején említett két gép márkában, hírnévben sehol nincs a Nikonhoz. Felvételszámot tekintve nagyságrenddel több fotót készítettem velük, a Nikon felvételszámának többszörösét. Sokkal régebbiek, ha a gépek korát veszem figyelembe. A két régebbi “nevesincs” gép hibátlanul működik ma is, míg a Nikon D80 “megadta magát”.

Csalódtam! A Nikon D80 típusú gép javítását a szakszerviz alkatrész hiánya miatt, – elmúlt 10 éves konstrukció – nem vállalja. Azok után meg pláne csalódnom kellett, amikor mérgemben nekiláttam a gépet szétszedni és rátaláltam arra a fogaskerékre, mely oldalán lévő érintkezőket két kis ellapított fejű műanyag csap tartja. Persze, hogy letörik fejük a használat során, de nem kell még használni sem, mert az érintkező fülek akkor is feszítik a kis csapokat, amikor a gépet használat nélkül szekrényünkben tartjuk. Tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy ez egy sikertelen megoldás a konstrukciót tekintve.

Nem értek én többek között a fényképezőgép javításhoz sem, de az a megoldás, ahogyan én megjavítottam ezt a hibát csavarokkal, a következő felvétel szerint, úgy gondolom, hogy az eredetinél sokkal jobb.

Tessék megnézni szerencsétlenkedésemet!

Ide kattintva látható, hogy hogyan sikerült megjavítanom a Nikon D80-as fényképezőgépem “Err” hibáját.

 

Debrecen, 2016 február 6.

 

vitéz Csizmadia József