Tisztelt Olvasó!

 

Az ember gyermek korában álmodozik sok mindenről, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Pilóta, mozdonyvezető, katona vagy tűzoltó, meg hasonlók járhatnak a kisfiúk fejében.

Be kell vallanom, hogy kinőttem már ebből a korból, túl a 65-ön, mostanáig nem lettem “nagy”, de máig érdekel igen sok olyan dolog amit eddig életem során nem láttam. Visszaemlékszem, amikor nagyobbacska fiúként meg-megálltam egy daru mellett, csak csodálkoztam, hogy hogyan működhet, hogyan tud hatalmas súlyokat úgy felemelni, hogy nem borul el. Arra nem emlékszem, hogy gyermekkori álmaimban darukezelő szerettem volna lenni, de most is érdekel e téma.

Honlapomon lévő másik anyagban látható egy fénykép, mely a debreceni Árpád téri templom torony csúcsán lévő kakas mellől készült, hogy a távolban, valahol a Csapó utca elején folyik egy építkezés. Az ott dolgozó daru -abból az állásból-, magasabb mint a Csonka templom tornya.

DSC_9979

 

Fel kellene oda is menni, gondoltam.

Bár csak minden gondolatom ilyen gyorsan sikerülhetne, igen rövid időn belül engedélyt kaptam erre.

Létra függőlegesen, ferdén, szintről-szintre változatosan, a daru függőleges rácsos szerkezetén belül, és már ott is vagyunk a valamivel több mint 45 méter magasságban a darukezelő fülke szintjén.

DSC_0840

DSC_0839

DSC_0838

 

Az előző fényképen a daru hosszabb, 50 méteres vízszintes gémje látható belülről. Végig járható fémjárdával, de oda már nem engednek. Elmondja a darukezelő, hogy neki mint daruszerelőnek is, ki kell mennie amikor felépítik a darut. Mert a végén lévő kerékre rá kell akasztani a drótkötelet. Irigylem, hogy odamehet, de nem panaszkodom, mert láthatom a kezelőfülkét belülről:

DSC_0833

 

Kapcsolók, gombok, műszerek, két joystick, tiszta, a mai gyermekek számára ismerős számítógépes játék kezelőszervei. És csak a kezelő jobb keze felőli látszik az előző fotón. Másik oldalon hasonló van. Csuda jó játék, pedig itt komoly építkezés folyik.

Egyik műszer táblázatán a legnagyobb szám 6.000 kg.

DSC_0834

 

De ennyit csak akkor emelhet, ha a “macska” a daru törzsétől legfeljebb 2,4 méterre van, mondja el nekem a daru kezelője. Látja rajtam, hogy nem értem, hogy mi az a macska, a nehézgép szerelők nyelvén.

Lefordítja.

Az a vízszintes darugémen guruló szerkezet, melyről lóg a daru emelő horga. Minél távolabb van, annál kevesebbet emelhet. A daru törzsétől 50 méterre már “csak” 1.500 kg-ot.  A macska távolságát is jelzi a kijelző.

Tiszta és világos, és csak ennyit hallottam a “titkokról”. Van még egy túlterhelés korlátozó automatika, -mondja el kérdésemre a darukezelő-, mely leállítja az emelést, ha a a megengedettnél nagyobb súlyt emelnének vele.

Hozzá teszi még, hogy ez egy régebbi konstrukció. Vannak manapság ettől sokkal fejlettebb technikával rendelkező gépek.

De szól az ipari URH rádió, odébb kell tenni az építkezésen valamit. Darukezelő lenéz az ablakon, ezt látja:

DSC_0835

 

Rövid, begyakorolt mondatok, mozdulatok, és folyik a munka. Jónak kell lenni az összhangnak a lenti munkatársával, hogy minden rendben menjen. Sokszor előfordul, hogy nem is látja, hogy honnan, mit kell emelnie, vagy hova kell letennie, de lenti munkatársával precízen összedolgozva hibátlanul tudják végrehajtani feladatukat. Elismeréssel nyugtázom mindazt amit elmondott.

Számomra minden érdekes, mégis alig várom, hogy megnézzem a daru többi részét, meg onnan a látványt. A rövidebb gémre az ellensúlyok mellett kimehetek, mert ott biztonságos korlát van.

DSC_0554

 

Villanymotorok, kötél-dobok, vékonyabb-vastagabb drótkötelek, hajtás-rendszerek, és hatalmas beton tömbök, melyek az ellensúlyt képezik, ezek láthatók az előző képen, legalábbis nekem laikusnak.

A következőn pedig az a bizonyos korlát, az én mozgásterem korlátja is, de mehetek a következő kép közepén látható korlát végéig. Örülök, hogy ott lehetek. Családom nem is tudja, hogy hova másztam már megint. Majd kapok a fejemre, de nem számít.

DSC_0555

 

A korlát végéről visszanézve ezt láttam:

DSC_0556

 

Ha pedig lenézünk, az sem semmi, hiszen ezért is jöttem ide:

DSC_0558

 

Visszakanyarodva gondolataim elejére, megkeresem a kakast, az Árpád téri templom tornyán:

DSC_0590

 

Innen is látható, hogy annál valamivel alacsonyabban vagyunk. A kakas lábujjai ugyanis 48 m magasságban vannak.

 

Következőkben pedig bemutatom a városról készült felvételeimet:

DSC_0625

DSC_0626

DSC_0627

DSC_0628

DSC_0629

DSC_0630

DSC_0631

DSC_0632

DSC_0633

DSC_0634

DSC_0635

DSC_0721

DSC_0722

DSC_0723

DSC_0724

DSC_0725

 

Ezután pedig látható még néhány felvétel a városról:

DSC_0594

DSC_0595

DSC_0598

DSC_0600

DSC_0601

DSC_0602

DSC_0603

DSC_0604

DSC_0681

 

A következő fényképen a Csapó-Burgundia u. sarki tízemeletes ház alattunk:

DSC_0816

 

Itt fent értettem meg, hogy miért kell ide egy ekkora daru, amikor földszint, két emelet plusz tetőtér magasságú épület épül. Elmondta a darukezelő, hogy a szomszéd tízemeletes ház és a tetején lévő antenna fölé kellett emelkedniük, ezért ez a magas daru.

Elköszöntem a darukezelőtől és elindultam lefelé a darutörzsben, de készítettem még egy fotót a rácsos szerkezeten kinyúlva:

DSC_0842

 

Lentről pedig a daru, melyről szó volt eddig:

DSC_0858

 

A rövidebb gém, ahogyan talán helytelenül nevezem, mely végén járhattam:

DSC_0860

 

Az épület, amit építenek Debrecenben a Csapó u. 39-43. sz. alatt van.

IMGP1134

 

Ezen a helyen az utóbbi időben egy foghíj telek volt. Azt megelőzően, a tűzoltó laktanya. Ha pedig visszagörgetjük az idő kerekét néhány évtizeddel, akkor itt volt az “Oláh” elnevezésű katonai laktanya. Erről a laktanyáról is szándékozom írni az egykori katonai ingatlanokról szóló sorozatomban.

Végezetül, de nem utolsó sorban megköszönöm a lehetőséget, hogy előzőeket láthattam, bemutathattam az érdeklődőknek.

Az épület kivitelezői a Dryvit Profi Építőipari Szolgáltató Kereskedelmi Kft. munkatársai.

A Csapó utcai építkezés építésvezetője Karika Csaba, aki az itt látható, olvasható anyag létrejöttét elősegítette. Kettőnk között közvetített Keczán Attila.

Mindkettőjüknek köszönöm!

 

Debrecen, 2015. szeptember 8.

 

vitéz Csizmadia József

 

ui:
 
Szakmai szempontból kértem segítséget Keczán Attilától, az Árpád téri templom felújítását végző építésvezetőtől, mivel Őt már korábban ismertem, hogy az előző anyagban leírtakat nézze már át, hogy nem írtam-e valami nagy butaságot. Azt hiszem jól tettem, így fogalmaz:
 
“… A “rövid gémet” tényleg nem úgy nevezik. A darus szakemberek azt ellengémnek hívják.
Mi építőiparosok is csak tőlük lopjuk el a szakszavakat.
Nekem, mivel sok nagyobb építkezésen vettem részt különösen kedvesek ezek a toronydaruk.
Minden tiszteletem azoké a nyugdíjaskorú sokat megélt kezelőké akik naphosszat ott gubbasztanak a fülkében hidegben, melegben, esőben. Nem megfeledkezve arról, hogy micsoda felelősség van közben a vállukon. …”
 
Köszönöm e sorokat, és várom Karika Csaba véleményét, szívesen helyt adok annak is.
 
vitéz Csizmadia József