Kedves Olvasó! 

 

Honlapomon található anyagokból kiderülhet, hogy engem igencsak érdekel Debrecen katonai múltja, hagyományainak ápolása és minden ami ezzel összefügghet.

Jó egy éve már annak, hogy első alkalommal felmerült gondolatomban az, hogy nyilvánosságra kellene hozni az érdeklődők számára az egykori debreceni katonai vonatkozású ingatlanokról szóló információkat, melyeket megismerhettem.

Tisztában vagyok azzal, hogy hasonlóan honlapom többi témájához, ez sem fog majd nagyszámú érdeklődőt vonzani. De nem ez vezet, amikor e feladat teljesítéséhez kezdtem. Sokkal inkább az a reményem, hogy ezekkel segíteni tudom a felmenőinkre való emlékezés általam elvárt követelményeit. Tehetem ezt az itt felsorolt adatok birtokában, melyek nagy részét a A Debrecen MJV. Polgármesteri Hivatal Mikrofilmes Adattára anyagából (továbbiakban Mikrofilmtárból), Papp József Kós Károly és Podmaniczky-díjas helytörténész segítségével kaptam. De más források is segítettek, ezt is jelzem majd. Vannak olyanok is, főleg a mai fotók, melyeket magam “követtem el”, ezekre nem hivatkozom majd.

Munkám során törekszem arra, hogy mindenütt pontos hivatkozással jelöljem meg az általam leírtakat.

Igen jelentős anyagnak tartom amit megkaphattam, ezért ennek feldolgozása időigényes, szerteágazósága miatt hosszabb ideig tart majd feltölteni honlapomra.

Előre jelzem, hogy az itt olvashatók természetesen nem tekinthetők teljesnek, korántsem tudományos munkának, nem is ennek szánom, viszont ezekkel szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét egykori értékeinkre. Talán ezt a célt teljesíthetem, amikor leültem számítógépem elé. Ezek miatt is kérem, és várom mindazok véleményét, akik segíteni akarnak az itteni anyag teljessé tételében, mely segítséget ezennel előre is tisztelettel megköszönöm.

Jelenlegi elképzelésem szerint a következő egykori katonai ingatlanok ismertetését tervezem:

 

Csapatkórház

Csendőrlaktanya

Ghillányi laktanya

Híradó laktanya

Honvéd gyalogos laktanya

Katonai fogház

Katonai istálló

Katonai lőporraktár

Katonai lőszerraktár

Katonai lőtér

Katonai lövegszín

Katonai teniszpálya

Kossuth laktanya

Kovács Pál laktanya

Légvédelmi laktanya

Lovassági laktanya

Magyar királyi állami méntelep

Oláh laktanya

Pavillon laktanya

Salétrom laktanya

Salvator m. kir. barakkok

Tüzér laktanya

 

A feldolgozott, kék színnel jelölt anyag, mely szándékaim szerint folyamatosan bővül majd. Ezek címére kattintva érhetők el az egyes ingatlanokra vonatkozó információk egyenként.

 

Köszönöm figyelmét!

 

Debrecen, 2014. augusztus 13.

 

vitéz Csizmadia József

 

 

 

Tisztelt Olvasó!

 

Talán már feltűnhetett az érdeklődőknek, hogy elég rég nem bővítettem a debreceni laktanyákat bemutató sorozatomat. Nem tudom folytatni ezt a munkát amiatt, mert sajnálatos módon számítógépem külső tárolója tönkrement. Természetesen próbáltam visszaszerezni a 2 TB-os merevlemezen lévő közel 1,5 TB-nyi adatot, ami nem járt sikerrel.

Az összes számítógépes adatom elveszett, mivel azokat sajnos csak erre az egy helyre mentettem. Most már tudom, hogy nem így kellett volna adataimat tárolni.

Kaptam ígérete arra, hogy anyagom egy részét ismét megkaphatom. Addig nem tudom folytatni a fentiekben leírt sorozatot. Megértést kérek e miatt!

 

Debrecen, 2016. október 15.

 

vitéz Csizmadia József